Русия планира диверсия в Северна Европа. Това съобщават обществените медии на Дания (DR),

...
Русия планира диверсия в Северна Европа. Това съобщават обществените медии на Дания (DR),
Коментари Харесай

Разследване: Русия планира диверсия в Северна Европа

Русия възнамерява диверсия в Северна Европа. Това съобщават обществените медии на Дания (DR), Швеция (SVT), Норвегия (NRK) и Финландия (Yle) в взаимно следствие, представено от украинския уебсайт " Гордон ".

Според специалисти Русия картографира вятърни паркове, газопроводи и комуникационни кабели във водите към четирите страни. Този развой се извършва благодарение на огромен брой военни и цивилни кораби, които плават през скандинавските води и търсят какво се крие на дъното на морето и по какъв начин е обвързвана инфраструктурата на въпросните страни.

Целта е да се възнамеряват диверсии в скандинавските страни, в това число прекъсвания на кабели за зареждане и връзка през Атлантика и до останалата част от Европа, настояват източници на медиите.

" В случай на спор със Запада те са подготвени и знаят къде да се намесят, в случай че пожелаят да сковават датското общество ", разгласи Андерс Хенриксен, началник в Датската полицейска разследваща работа.

По време на следствието публицистите са се сдобили с прихванати диалози сред представители на съветския флот. От тях излиза наяве, че в скандинавските води плават съветски " кораби-призраци "  – те са деактивирали системите за автоматизирана идентификация и по този метод прикриват местоположението си.

Като образец публицистите дават съветския боен транспортен съд " Адмирал Владимирски ". Официално той се занимава с морски проучвания, само че съгласно източници на DR се употребява и за разследваща активност. През ноември предходната година корабът е заобиколил Категат (пролив сред източното крайбрежие на полуостров Ютланд и югозападната част на Скандинавския полуостров), без да разкрива местоположението си. В същото време плавателният съд непрекъснато изпращал сигнали до военноморска база в Русия с информация за своята позиция.

Журналистите съумели да локализират съветския транспортен съд и даже се пробвали да доплуват до него с бърза гумена лодка. На палубата забелязали няколко души със закрити лица, в това число мъж в униформа и бронежилетка, въоръжен с съветска военна пушка.

В резултат на прихванатите радиокомуникации публицистите открили, че " Адмирал Владимирски "  е плавал в продължение на месец в Балтийско море, Категат и Северно море. Маршрутът на кораба минавал покрай съществуващи и бъдещи морски вятърни паркове, където се задържал по няколко дни.

Според източници от разузнаването целта на задачата на " Адмирал Владимирски " е била да приготви измама, тъй че Русия да има опция да сковава енергийните доставки за Северозападна Европа. Руският транспортен съд евентуално е картографирал захранващите кабели на морското дъно край вятърни паркове.

" Адмирал Владимирски "  не е единственият съветски транспортен съд, чието държание в скандинавски води предизвиква съмнение. Миналата година DR, NRK, SVT и Yle разкриха, че 50 съветски кораба са плавали по необясними направления през последните 10 години.

Журналистите се обърнали за коментар към съветските посланици в страните си. Отговорил единствено един от тях.

" Работата на изследователските съдове е нужна и се прави в цялостно сходство с интернационалното право. Тази работа се координира по дипломатически канали ", споделил посланикът в Норвегия Теймураз Рамишвили в писмен коментар.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР